Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2017 20:36 - Българското черноморие
Автор: potok178 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5891 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Българското черноморско крайбрежие се простира на 354 километра в посока север-юг между Румъния и Турция. То представлява най-атрактивната и посещавана туристическа дестинация в региона на Черно море. Българските крайбрежни селища и курорти всяка година се посещават от милиони туристи от цял свят. image
Основната част от чуждестранните посетители в района идват от Великобритания, Русия, Румъния, Германия, Полша и Скандинавия.Българското Черноморие се дели на две части – Северно и Южно. На Северното Черноморие се намира вторият по големина български град Варна, както и някои от най-предпочитаните и реномирани български курорти – Св.Св.Константин и Елена, Слънчев ден, Златни пясъци и Албена. На север от Албена брегът завива на изток. Там се намират малките градове Балчик и Каварна, а на изток от тях – нос Калиакра. На юг от Варна, но също на Северното Черноморие се намират някои от най-атрактивните плажове в България – Паша дере, Камчия, Шкорпиловци и Иракли.

Южното Черноморие с най-голям град Бургас има по-голяма туристическа база и посреща повече туристи. Тук цените като цяло са малко по-ниски. На Южното Черноморие се намира Слънчев бряг – най-големият български курорт, който може да побере стотици хиляди посетители. За разлика от Северното Черноморие където отсядат главно по-възрастни или туристи на средна възраст, Южното Черноморие е обикновено посещавано от по-млади хора, които търсят предимно забавления и бурен нощен животimageБългарското Черноморие е място, което предлага доста исторически селища с интересна архитектура. На Северното Черноморие най-впечатляващ е Балчик със своите старинни къщи, разположени на стръмния морски бряг, както и прекрасната му ботаническа градина. Южното Черноморие предлага повече селища от този сорт. Най-известни са Созопол и особено Несебър, който е под егидата на ЮНЕСКО.Градовете, селата, курортите и някои по-известни местности и плажове на Северното Черноморие (от север на юг) са: Дуранкулак, Крапец, Езерец, Шабла, Тюленово, Камен бряг, Русалка, Българево, Каварна, Божурец, Топола, Иканталъка, Балчик, Албена, Кранево, Златни пясъци, Чайка, Слънчев ден, Св.Св.Константин и Елена, Варна, Черноморец, Фичоза, Паша дере, Близнаци, Камчия, Шкорпиловци, Бяла, Обзор, Иракли и Емона.На Южното Черноморие в посока от север на юг са Елените, Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Поморие, Бургас, Черноморец, Созопол, Каваците, Дюни, Приморско, Китен, Лозенец, Арапя, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистра и Резово.Активният туристически сезон на бългрското Черноморие продължава близо 5 месеца – от май до септември, като най-голям е напливът от посетители през юли и особено през август.image Дневните температури в периода май – септември са най-често между 25 и 35°C, най-високи в началото на месец август. Температурата на морската вода в разгара на лятото достига до 26 – 29°C, малко по-хладна в края, и особено в началото на туристическия сезон. През по-топли години са възможни слънчеви и топли дни с добри условия са плуване и слънчеви бани дори и в началото на октомври, макар че това е по-скоро изключение. Обикновено летните месеци са много сухи. Валежите са рядко явление, но когато се случи да завали обикновено са силни и придружени от гръмотевици.



Тагове:   България,   море,   лято,


Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potok178
Категория: Забавление
Прочетен: 13986
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031